Category: Живот

Езеро Треска! Ласта за последен пат! 0

Езеро Треска! Ласта за последен пат!

Остана празен базен и суво корито. Околината само да знае да збори. Кој се нема затрчано од бетонот на езерце Треска и не напраил едно ќупче од чие прксање се прави виножито, не е од Скопје. Кој не го изголтал муљот од Вардар ќе биде голтан од животот. Уплашен од живот, уплашен од секоја наредна кривина. На старите скопјани-курајбери, прва...

0

Во пакт со ѓаволот!

Општо позната е онаа, како ќе дојдеш на власт, така и ќе владееш. Кога уцените ќе бидат алатка за да се доџапаш до власта, истите тие ќе ти бидат и алатка за да ја завршиш. Затоа што безидејноста е втемелена во тимот кој на јуриш и ја претставија на јавноста таканаречената вистина за Македонија. А што дозна народот од таа...

0

За Македонските работи да бидат појасни!

ВМРО како континуитет непрекинат од 1893 до денес. И на најдобрите историчари и експерти им е тешко да ги објаснат контиуираните процеси на организацијата од својте почетоци до денес но еве нај скратено ќе пробам да ги опишам барем лидерите и конгресите на организацијата. Кога се мисли на ВМРО се мисли и на континуитет на организацијата што го влече од...

0

Честит Ден на Независноста!

„Само здружени и со меѓусебна доверба ќе бидеме секаде и секогаш посилни. Историјата е еден отворен процес кој постојано се допишува. Ние, Македонците таа историја сакаме да ја пишуваме само со своето македонско писмо и само со својата македонска вистина. Слободата е наша прва икона и затоа не испуштајте ја од своите раце и од својата љубов. Таа не се...

Шилегов: Експанзијата на комарци се должи на влажниот август 0

Шилегов: Експанзијата на комарци се должи на влажниот август

Од понеделник ќе се врши терестрична дезинсекција на подрачјето на Скопје против возрасни форми на комарци, која ќе заврши најдоцна до петок, 4 септември. Прскањето од земја ќе се врши во периодот од 9 до 3 часот, наредниот ден. Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, прскањето ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат...

0

Живеете или само дишете?!

Постојат многу начини како да уништите еден народ и да скроите едно општество какво што вие сакате без да морате да војувате со тој народ. И ако мислите дека се лажам и дека македонскиот народ е непокорлив и како пиреј дозволете ми да ве уверувам дека уништувањето не значи само смрт и непостоење. Уништувањето значи и премолчување на неправдите, игнорирање...

0

Колку вреди нашиот живот?

Ти се чини дека еден миг не може да стори многу нешта. Не е возможно до толку нештата да се променат во еден миг. А веќе наредниот сфаќаш дека еден миг може да стане вечност и токму тој миг да ти го запре засекогаш целиот живот.  Колку вреди нашиот живот?  Животот на нашите деца? Имаат ли иста цена животите на...

0

Животот е да го живееш!

Животот е како река. Река со помалку или повеќе вода која не запира. Ако скокнете во реката на животот знаете ли каде сакате да завршите или сте фатени од матрицата на тековните настани, предизвици и стравови па немате контрола и дозволувате реката то ест животот да ве влече се додека еден ден не се разбудите и сфатите дека е премногу...

language 0

А што е народот, ако го изгуби јазикот?

За зборот ми е. За думата, за јазикот наш насушен! Еден непознат автор од 12-от век рекол: „А што е народот, ако го изгуби јазикот, земјата, душата?  Два народа мило мое, можат да се тепаат и да се мират. Два јазика, никогаш не можат да се смират. Исчезна еден јазик, исчезна еден народ. После изгубен јазик, нема народ. Во „треската“...

0

Дворот на моите баба и дедо!

Тоа е она место каде што проодев. Тоа е она место каде што ги научив првите мангупски фори од вујко ми. -Пекмез, оди да јадеш-ќе ми речеше, додека он се спремаше да му ја спрашти у град со другарите. Носеше дугачка коса и ѕвонарки и увек ми мааше мацоли коа не сакав да јадам. Баба ми секогаш трчаше по мене...