Category: Ефтини Приказни

Езеро Треска! Ласта за последен пат! 0

Езеро Треска! Ласта за последен пат!

Остана празен базен и суво корито. Околината само да знае да збори. Кој се нема затрчано од бетонот на езерце Треска и не напраил едно ќупче од чие прксање се прави виножито, не е од Скопје. Кој не го изголтал муљот од Вардар ќе биде голтан од животот. Уплашен од живот, уплашен од секоја наредна кривина. На старите скопјани-курајбери, прва...

Monastery St.Naum 0

Ама стварно дома си е дома!

Ако требаше некој на одговорните за кампањата Дома си е Дома да им каже дека фотографијата која е искористена како главна позадина на страницата е фотографија од езеро во Германија, а не од Македонија, најверојатно треба да им каже и дека овие подолу дадени фотографии се навистина, ама на стварно од Македонија. Ако сте донеле сет на мерки за заживување...

man drinking coffee 0

Аеродромска тренерка и Центарска класика

Застанат бев пред излог и се ѕверев у два артикли. Лево на излогот, комплет долна и горна црна Адидас тренерка и десно една комбинација на Армани фармерка со струкирана бела кошула. Уф брат, ова тренеркава да може да збори гарант навија за МЗТ и некаде до Железничка тера дневна шема, пркосно и за инат на фармерката и струкираната кошуља која...

Skopje 0

Шетам низ Скопје и си го Барам!

Текстот е од архивите на авторските текстови на Приказни од Булеварот Се качувам на последна 5 ка у Ново Лисиче. Автобусот уште на старт е накрцан со преживеаните од Сремски фронт и битката на Неретва. Извадени се таблите, зароијте, картите, транзисторите и забавата може да почне. Одамна нашиве ЈСП автобуси станаа подвижни пензионерски клубови каде реата на лук не ја...

two smiling woman 0

ДежаВу ми е Шемава Скопска!

Времето затоплуе. Цвикерите од кои се покрива пола фаца, ќе почнат да рефлектираат светлина према булеварот. Оние стубчињата на тротоар шо ги акна Ивица Коневски по населбава, ќе ги спречи шемаџиите сосе коли да улетаат на сепаре и да нарачуваат пијачки со подадени раце. Гукнете нешто бе фоки! Тоа книгите шо глумите дека ги читате додека сркате од цевка, ќе...

Skopje 0

Чаламот и Ороспилукот во Старо и Денешно Скопје!

Текстот е земен од архивите на блогот Приказни од Булеварот Кој е од онаа вунтраста генерација, шо ги има живеено златните времиња на правиот скопски мангуплук? Мотање риби, мотање гидан на Застава 101, руки намачкани со уље, дремење у гаража со комбинезон и пиење пиво додека на транзистор иде некој хит од Меморија или Леб и Сол? Кој ги памти...

woman in red 0

Не се опнала две години!

Текстот е дел од архивата на блогот Приказни од Булеварот. Се слушам по телефон со една пријатељица и меѓу останатиот стандарден муабет, како сте што прајте, како по дома, по комшии, канаринците цврчкаат, не цврчкаат, падна муабет за тоа како стоиме на љубовно поле.  Ја по природа не сум фалбаџија, а вероватно ни она, ама ми пушта некој муабет као...

woman in a bar 0

Вагинална Терапија за Добар Ден!

Се бев укотвил во биртијата сместена во строгиот центар на градот. Некогаш икона на старите скопјани, лична карта на градот, а денес собиралиште на ветерани пијандури, излитени фармерки, шпиц кондури, небричени гримаси и уморни конобари. ,,Штикла“ беше локалот кој го отсликуваше секое чувство на еден маж.  А во Штикла имаше се на се 4 маси, и 6 конобарки. Некои полнеа...

people in cafe 0

Прво Кафаните, Па сѐ друго!

Кафаните ги отворија! Луѓето во Македонија пикот на Ковид19 го прославија во кругот на потесното семејството од 4-ца, качени на маса во кафана! Оти тоа сме ние! Нам главното прашање ни беше: „Кога ќе ги отворат кафаните?“. Да седнеме ко луѓе, оти до сеа не знам како седевме! Друг ми беше муабетот! Додуша не за толку важна ствар како кафаните,...

men having haircut 0

Последно шишање кај Фуфо за пред печалба!

Текстот е земен од архивите на фејсбук страницата Приказни од Булеварот! Вчера бев да се шишам кај Фуфо у Кисела Вода и пред мене едно момче најави дека се шиша и дека е таксан да му ја здувне во туѓина. Детево што шиша кај Фуфо вика: „Абе брат… ти си од сабајлево четврти што ми најави дека заминува и дека...